Banka čeka novog investitora

Bez autora
Aug 22 2012

Privremeni upravnik u Postbank BH Ćamil Klepo objavio je javni poziv za dokapitalizaiciju, pripajanje ili spajanje ili prodaju imovine uz otkup obaveza Postabank BH u privremenoj upravi. Prema objavljenom javnom pozivu, banka bi se dokapitalizirala emisijom dionica putem zatvorene prodaje, najmanje u iznosu od 13 miliona KM, koji osigurava kapital banke u skladu sa minimalnim standardima utvrđenim zakonom. Pripajanje ili spajanje Postbank BH sa drugom bankom moguće je samo banci koja posluje na teritoriji BiH te posjeduje finansijsku i organizacionu sposobnost za realizaciju spajanja ili pripajanja. Treća varijanta, prodaja imovine uz otkup obaveza, podrazumijeva srazmjeran otkup obaveza Postbank BH, čiju početnu cijenu čini knjigovodstvena vrijednost imovine/obaveza banke na dan 30. juni 2012. godine.

Banka čeka novog investitoraPrivremeni upravnik u Postbank BH Ćamil Klepo objavio je javni poziv za dokapitalizaiciju, pripajanje ili spajanje ili prodaju imovine uz otkup obaveza Postabank BH u privremenoj upravi.

Prema objavljenom javnom pozivu, banka bi se dokapitalizirala emisijom dionica putem zatvorene prodaje, najmanje u iznosu od 13 miliona KM, koji osigurava kapital banke u skladu sa minimalnim standardima utvrđenim zakonom.

Otkup obaveza ili spajanje

Pripajanje ili spajanje Postbank BH sa drugom bankom moguće je samo banci koja posluje na teritoriji BiH te posjeduje finansijsku i organizacionu sposobnost za realizaciju spajanja ili pripajanja. Treća varijanta, prodaja imovine uz otkup obaveza, podrazumijeva srazmjeran otkup obaveza Postbank BH, čiju početnu cijenu čini knjigovodstvena vrijednost imovine/obaveza banke na dan 30. juni 2012. godine.
Ukupne obaveze Postbank BH sa ovim datumom iznose 45,6 miliona KM, a kapital 5,3 miliona KM. Vanbilanse obaveze banke iznose 7,1 milion KM, a vanbilansna potraživanja 955.000 KM.

Svi potencijalni investitori će obaviti analizu poslovanja banke, due diligence, u roku od 30 dana od dana dostavljanja obavijesti o prihvatanju prijave, a ponude moraju dostaviti najkasnije u roku od deset dana od dana obavljanja dubinskog snimanja, piše Indikator.ba.

Javna preduzeća

Za vrijeme privremene uprave sa pokojnim Stjepanom Jovičićem na čelu aktivno se radilo na dokapitalizaciji banke koju bi izvršila javna preduzeća u vlasništvu Vlade FBiH, dva telekoma i dvije pošte. U Agenciji za bankarstvo FBiH jučer nam nisu mogli objasniti da je ta opcija i dalje otvorena.

Postbank BH ostvarila je neto gubitak u prvom polugodištu 2012. od 113.302 KM. Banka ima 88 zaposlenih, a raspolaže sa šest filijala. Poteza Adriatik Fund Amsterdam je najveći vlasnik sa 57,2 posto dionica.

Privremena uprava u Postbank BH uvedena je 5. oktobra 2010. godine zbog pada kapitala banke ispod zakonskog cenzusa od 15 miliona KM, te zbog krize upravljanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik